Drukuj

Tarta z awokado na słodkim spodzie

Ilość porcji 8 kawałków

Składniki

Spód tarty:

  • 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki daktyli (jeśli są suszone warto je namoczyć przez przynajmniej godzinę przed)
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ciężko niestety go u nas znaleść, ja jeszcze mam resztki z naszej wyprawy do USA, można zastąpić ziarenkami z laski wanilii lub pominąć)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wypełnienie tarty:

  • 2-3 mniejsze awokado (około 2 szklanek zmiksowanego awokado)
  • 1/2 szklanki soku z limonek
  • 2 limonki (skórka)
  • 1/4 szklanki miodu

Krok po kroku

  1. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na spód tarty.

  2. Formę smarujemy olejem kokosowym (ja użyłam takiej o średnicy 22cm).

  3. Wyjmujemy wszystko z blendera i rozprowadzamy ugniatąc zmiksowane orzechy i migdały.

  4. Całość wsadzamy do lodówki i zabieramy się za przygotowanie środka.

  5. Blendujemy awokado na gładką masę starając się nie pozostawić grudek.

  6. Wlewamy miód i sok z limonek, miksujemy.

  7. Na końcu dodajemy skórkę z limonek i mieszamy łyżką.

  8. Tutaj warto spróbować jak smakuje cała masa i w zależności od tego jak bardzo chcemy, żeby nasza tarta była słodka, dodać miód.

  9. Tartę wstawiamy na około 20 minut do lodówki i gotowe.

  10. Do uzyskania trwalszej konsystencji możemy wsadzić tartę do zamrażarki lub dodać trochę agaru rozpuszczonego w wodzie.