Dzisiaj będzie przepis z kalafiora 😬. Kochamy kalafior 🥰 prawie tak samo mocno jak ser. 🤫 Można zrobić z niego wszystko zaczynajac od „ryżu” po spód do pizzy i wszystko smakuje wspaniałe.😍
Biorąc pod uwagę, że dzisiaj niedziela, trzeba pomyśleć o lunchu na jutro. Jedyne co znalazłam w lodówce to resztki grillowanego kurczaka z soboty i kalafior, który udało mi się złapać wczoraj w sklepie.
Po szybkim namyśle przyszły mi do głowy kalafiorowe tortille. Przygotowanie zajmuje chwilę ale warto.
Tortillę super komponują się z grillowaną piersią z kurczaka, pomidorkami koktajlowymi i bazyliowym pesto.🤤🤤
Mimo, że wizja wstania jutro z łóżka o 6:00 i gapienia się w komputer przez 8h nie jest kolorowa to ten lunch z pewnością to wynagrodzi.
Do przepisów będę używać mąki cassava .Cassava jest to mąka z manioku, czyli z tego samego korzenia co tapioka. Proces przygotowania tapioki i cassavy różni się, co powoduje różnice w smaku. Sama kupuję cassave na internecie, nie widziałam w sklepach stacjonarnych ale to pewnie kwestia czasu. 😉 Czasami przychodzi do mnie nie całkiem zmielona, dlatego zawsze przed przerzuceniem jej do słoika muszę ją zmielić 😬.
Gotowe🥰

Tortille z kalafiora
Składniki
- 1 kalifior
- 1 szklanka mąki „cassava”
- 1 jajklo
- sól do smaku
Krok po kroku
-
Kalafior mielimy w blenderze.
-
Całość przekładamy na ściereczkę i wyciskamy ile możemy. Im mniej wody tym lepiej.
-
Po wyciśnięciu wrzucamy do miski i mieszamy razem z mąką z manioku, jajkiem i solą.
-
Dzielimy ciasto na 10 małych kuleczek i rozwałkowujemy każdą z nich.
-
Jeśli ciasto za bardzo się klei polecam posypać każda stronę odrobiną tapioki i dopiero rozwałkować.
-
Na średnio rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę z oliwek.
-
Smażymy każdą tortillę z obu storn przez 2 minuty.
Musisz być zalogowany by dodać komentarz.