Nieziemskie gnocchi ze słodkich ziemniaków

Nareszcie! Po latach testowania, miesiącach rozkmininania mamy pierwszy konkretny przepis…i to na co?! Na pyszne, rozpływające się w ustach gnocchi. Na sama myśl o nich leci mi ślinka.

Przepis jest niesamowicie prosty i szybki – co jest dla nas priorytetem. Lubię spędzać czas w kuchni ale dzień ma tylko 24h I biorąc pod uwagę wszystkie obowiązki nie zostaje nam dużo czasu.

IMG_1609
Kilka lat temu jak zaczynaliśmy Paleo wszystko było nieziemsko cieżko znaleść, tak naprawdę ograniczaliśmy się tylko do jedzenia warzyw, mięsa i owoców. Z tego względu jesteśmy zawsze bardzo podjarani kiedy możemy upichcić coś co przypomina według mojej mamy “prawdziwe jedzenie”.

Możemy je podawać z jarmużem w mleku kokosowym albo szpinakiem i suszony i pomidorami, w obu wersjach smakują fantastycznie.

IMG_1600
Jedynie co musimy zdobyć to cassava, teraz łatwo dostępna albo na internetach albo w sklepach z międzynarodowa kuchnią.

Warto rownież zainwestować w magiczne miarki – cups, kto ma teraz czas na odważnie 😉

IMG_1610

 

Gnocchi ze słodkich ziemniaków

Ilość porcji 4

Składniki

  • 1 średni słodki ziemniak
  • 3/4 cup mąki cassava
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli

Krok po kroku

  1. Obieramy i gotujemy naszego ziemniaka

  2. Kiedy ostygnie wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem

  3. Dorzucamy resztę składników i mieszamy aż otrzymamy jednolita konsystencje

  4. Na blacie rozsypujemy trochę mąki cassava i rolujemy jak na kopytka

  5. Odcinamy małe gnocchi i wrzucamy do dużego garnka z gotującą wodą i łyżka oliwy z oliwek

  6. Nasze pyszności są gotowe po wypłynięciu na powierzchnię

  7. Później układamy na talerzyku, by je odsączyć i ma y dwie możliwości:

    Rozgrzewamy na patelni trochę oliwy z oliwek i czekamy aż zarumienią się z obu stron lub układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika (tego jeszcze nie próbowaliśmy, bo z patelni smakują obłędnie!)

  8. Opcja z jarmużem

    1/3 średnią cebulę kroimy w kostkę wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek

    Dodajemy całą paczkę jarmużu i czekamy aż zmniejszy się jego objętość

    Na koniec wlewamy całą puszkę mleka kokosowego i gotujemy aż jarmuż zmięknie około 10 minut

  9. Opcja ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Kroimy suszone pomidory i wrzucamy na patelnie na około 2 minut

    Po tym czasie wrzucamy paczkę szpinaku

  10. I gotowe!