Kokosowy pudding z tapioki

Jest to jeden z moich ulubionych deserów/przekąsek w pracy. Mega szybki, można jeść przy biurku nie odrywając się od wciągającej i interesującej korpo roboty 😳😋.

Mój mąż ma tendencje do zjadania 3 na raz, co mówi samo za siebie, że nie da się jej oprzeć!

Tapioka której używam:

Spotkałam się z tym, że niektórzy ją nasączają, jednak ja lubię proste i niemęczące rzeczy dlatego moja ląduje prosto w garnku, bez namaczania, bez płukania. Raz pokusiłam się o namaczanie tapioki i powiem szczerze nie zauważyłam żadnej różnicy prócz jednej dodatkowej miski do umycia😱😁. Sami możecie spróbować i ocenić.

Przejdźmy do przepisu.

Kokosowy pudding z tapioki

Ilość porcji 6

Składniki

  • 3 szklanki mleka kokosowego - z kartoniku, nie z puszki
  • 1/2 szklanki tapioki w perełkach
  • 2 łyżki miodu lub 1 1/2 łyżki cukru kokosowego (cukier kokosowy daje karmelowy posmak)

Krok po kroku

  1. W małym garnku podgrzewamy mleko

  2. Rozpuszczamy nasz miód lub cukier kokosowy

  3. Dorzucamy tapiokę i mieszamy aż do zgęstnienia, trwa to około 20 minut (tapioka zrobi się odczuwalnie gęstsza, pamiętajmy, że kiedy się ostudzi zgęstnieje bardziej)

  4. Rozlewamy do słoiczków i gotowe!

  5. Możemy dodać świeże lub zmiksowane owoce na wierzch do smaku.